שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
מדוע פירות יבשים נשמרים זמן רב ולא נרקבים?
פרות יבשים נשמרים זמן רב ולא נרקבים בגלל שתי סיבות:
א. מיקרואורגניזמים לא יכולים להתקיים ללא מים.
ב. מיקרואורגניזמים לא יכולים להתפתח בסביבה בעלת לחץ אוסמוטי גבוה.
פרות יבשים, כגון צימוקים, דבלים, שקדים, לא נרקבים ונשמרים ראויים למאכל זמן רב, כי כתוצאה מתהליך הייבוש מוצאים מהם את רוב המים.
חיידקים לא יכולים להתקיים בסביבה בה אין להם מים ולכן לא מתפתחים חיידקי ריקבון.
הלחץ האוסמוטי של הפרות המיובשים עולה עקב הוצאת המים מהם.
עליה בלחץ האוסמוטי של הפרות גורמת להוצאת מים מהחיידקים ומונעת התפתחות חיידקי רקבון.
לדוגמא: כאשר מיבשים את הענבים בתהליך הכנת הצימוקים, בעוד שכמות המים שבהם יורדת מאוד, כמות הסוכר לא פוחתת, לכן יש עליה בלחץ האוסמוטי בצימוקים.
כתוצאה מלחץ אוסמוטי גבוה בצימוקים זה גורם להוצאת מים מהחיידקים ומונע את התפתחות חיידקי הריקבון. לכן הצימוקים נשמרים ראויים למאכל זמן רב ולא מתקלקלים.
|