שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
מדוע מוסיפים מלח כדי לקבל החמצת מלפפונים?
מוסיפים מלח כאשר רוצים לקבל החמצת מלפפונים, כי רוצים לבצע העשרה של חיידקי חומצת חלב (לקטובצילים). חיידקים אלו מבצעים נשימה אנארובית ומיצרים חומצת חלב שגורמת לתהליך ההחמצה של המלפפון.
על גבי קליפת המלפפון יש אוכלוסיה מגוונת של חיידקים ופטריות. אם מכניסים מלפפונים לתוך צנצנת עם מים, החיידקים השונים מתרבים, כולל חיידקי הריקבון שנמצאים על הקליפה, וכתוצאה מכך כעבור זמן מה מתחיל תהליך של ריקבון של המלפפון המלווה בריח מסריח.
כאשר מוסיפים מלח למים בכמות מתאימה, הלחץ האוסמוטי של המים עולה, וכתוצאה מכך חיידקי הריקבון מתים.
לעומת זאת חיידקי ההחמצה ממשיכים להתרבות, כי הם יכולים להתקיים בתמיסה שבה הלחץ האוסמוטי קצת יותר גבוה. כתוצאה מכך מתבצע תהליך של העשרה בחיידקי החמצה. כלומר במקום שאחוז חיידקי ההחמצה באוכלוסית החיידקים שעל הקליפה של המלפפון יהיה נמוך, בגלל שרב החיידקים האחרים מתים, ואילו חיידקי ההחמצה ממשיכים להתרבות, האחוז שלהם עולה.
חיידקי ההחמצה מבצעים נשימה אנארובית, בלי חמצן, ובמהלכה משחררים לתמיסה חומצת חלב. חומצת החלב מורידה את ה-PH של המים, יוני המימן שנוצרים מפעפעים לתוך המלפפון, וכתוצאה מכך הוא מחמיץ.
הערה:
המלפפון לא מחמיץ יותר מידי, כי כאשר ה-PH יורד ומגיע ל-4, גם חיידקי ההחמצה מפסיקים להתרבות, ותהליך ההחמצה מסתיים.
|