שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה

עיקר המזון במדינות העניות הוא מזון צמחי, מה היתרון שיש בזה?



הביומסה של היצרנים יותר גדולה מזו של הצרכנים הראשונים באותו בית גידול, ולכן מזון צמחי מהווה מקור יותר גדול של אנרגיה וחומרים לבני אדם.
 
במדינות עניות יש מחסור במזון, ויש גם מחסור באמצעים לקנות ולייצר מזון.
עיקר המזון במדינות העניות מורכב מדגניים כמו אורז,חיטה ותירס וגם קטניות כמו עדשים, שעועית וסויה.
ככל שעולים ברמה הטרופית (רמת הזנה) של פירמידת מזון, יש ירידה בביומסה. כלומר הביומסה של הצרכנים הראשוניים יותר קטנה מהביומסה של היצרנים, וגם הביומסה שלהם יותר גדולה מזו של הצרכנים השניוניים.
הסיבות לכך הן:
א.חלק מהאנרגיה שנוצרת בתהליך הנשימה של האורגניזם משתחררת לסביבה בצורת חום. צרכנים הראשוניים שמשתמשים במזון צמחי, מפיקים את האנרגיה הדרושה להם בנשימה, אבל חלק מהאנרגיה שאגורה במזון נפלטת לסביבה בצורת חום. ולכן יש ירידה בביומסה של הצרכנים הראשוניים לעומת הביומסה של היצרנים.
ב. הצרכנים, שהם בעלי חיים ובני אדם, לא משתמשים בכל הביומסה של הצמחים שבמזון שלהם.  חלק מהמזון לא נעכל ויוצא בהפרשות שלהם מהגוף, ובנוסף לכך יש חלקים בצמח שלא נאכלים.
 
אם ניזונים באופן ישיר מהצמחים, כמות החומר האורגני ומקור האנרגיה שניתן להפיק מהמזון יותר גדולים מאשר אם ניזונים מבעלי חיים שניזונים מאותם הצמחים.
מכאן ניתן להבין שבמדינות עניות שבהן יש מחסור במזון יש יתרון למזון צמחי.
דוגמא:
אם האדם ניזון מתרנגולות שאוכלות חיטה, הוא מקבל פחות תרכובות אורגניות במזון מאשר אם הוא ניזון מהחיטה באופן ישיר.
הסיבות לכך הן:
1. התרנגולות משתמשות בחלק מהמזון כדי לשחרר אנרגיה הדרושה לפעילותם והתהליך מלווה בשחרור חום לסביבה שלא ניתן למיחזור.
2. חלק מהחיטה מפורש בהפרשות של התרנגולות, ולא נאכל כמובן על-ידי האדם.
3.יש חלקים בביומסה של התרנגולות שלא נאכלים על ידי האדם, כגון עצמות ונוצות.

בגרות בביולוגיה - ראשי
אודות
שאלות ליבה
מבוא לביולוגיה של האדם  
התא - מבנה ופעילות  
אקולוגיה  
נושאי בחירה
ביוטופ
מעבדה חוקרת
צור קשר
 
 © כל הזכויות שמורות לאתר הכנה לבגרות בביולוגיה 2013 תנאי שימוש