שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה

מה ההבדל בין עיקור לפסטור?



גם עיקור וגם פסטור הן שיטות לשימור מזון על-ידי חימום. בשתי השיטות מונעים מחיידקים להתפתח עקב החימום.
תהליך הפסטור מתבצע על-ידי חימום בטמפטורה של 60 מעלות במשך כ-30 דקות.(או חימום של 70 מעלות במשך 15 שניות).
תהליך העיקור מתבצע על-ידי חימום ב-100 מעלות במשך כשעה.(או על-ידי חימום באוטוקלב בלחץ גבוה, בטמפרטורה של 120 מעלות במשך כ-20 דקות).
בזמן החימום נהרסים חלק מהחלבונים שיש במיקרואורגניזמים ולכן הם מתים.
בגלל שבתהליך הפסטור החימום הוא יותר מתון,בתהליך זה מתים רוב החיידקים, אבל לא מתים הנבגים.
בתהליך העיקור, שבו החימום יותר חזק ויותר ממושך, מתים כל החיידקים וגם כל הנבגים.
בתהליך הפסטור משתמשים לשימור מזון, בעיקר תוצרת חלב.
בתהליך העיקור משתמשים גם לשימור מזון, שרוצים לשמר אותו זמן רב ללא קרור, אבל משתמשים בו גם לעיקור  כלים ומכשירים בחדרי ניתוח ובמעבדות.
מזון מפוסטר יותר טעים ממזון מעוקר וגם תכולת הויטמינים שלו יותר גבוהה ,כי בגלל החימום החזק בזמן העיקור נהרסים חלק מהויטמינים וחומרי הטעם שבמזון.
תהליך הפסטור יותר זול מתהליך העיקור, כי החימום בזמן העיקור יותר חזק ויותר ממושך. תהליך הפסטור דורש השקעה קטנה יותר של אנרגיה ולכן הוא יותר זול.
משך חיי המדף של מזון מפוסטר יותר קצר ממשך חיי המדף של מזון מעוקר.

בגרות בביולוגיה - ראשי
אודות
שאלות ליבה
מבוא לביולוגיה של האדם  
התא - מבנה ופעילות  
אקולוגיה  
נושאי בחירה
ביוטופ
מעבדה חוקרת
צור קשר
 
 © כל הזכויות שמורות לאתר הכנה לבגרות בביולוגיה 2013 תנאי שימוש