שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
מהם הגורמים המשפיעים על ריכוז החמצן במים שבברכה?
יש מספר תהליכים המשפיעים על ריכוז החמצן במי הברכה:
א. נשימה- בתהליך הנשימה היצורים קולטים חמצן המומס במים.
ב. פוטסינתזה- בתהליך הפוטוסינתזה הצמחים הירוקים, כולל אצות, פולטים חמצן שמתמוסס במים.
ג. התמוססות חמצן במים מהאוויר- חמצן מהאוויר מפעפע לתוך המים.
הגורמים המשפיעים על ריכוז החמצן במים הם:
1. גורמים ביוטיים:
א. מספר בעלי החיים שבמי הברכה- ככל שיש יותר בעלי חיים בברכה, הם משתמשים ביותר חמצן לצורך נשימתם, ולכן ככל שיש יותר בעלי חיים בברכה ריכוז החמצן במים יורד.
ב. כמות האצות- האצות פולטות חמצן למים בתהליך הפוטוסינתזה, ולכן ככל שיש יותר אצות במים ריכוז החמצן במים יותר גבוה.
2. גורמים אביוטיים:
א. טמפרטורה- הטמפרטורה משפיעה על כל אחד מהגורמים בצורה שונה, ולכן תלוי מה היחס המספרי ביניהם.
ככל שהטמפרטורה יותר גבוהה, כושר המסיסות של החמצן במים יורד, ולכן עם עלית הטמפרטורה של המים יורד ריכוז החמצן המומס בהם.
התחממות המים גורמת לעליה בפעילות האנזימים המשתתפים גם בתהליך הנשימה וגם בתהליך הפוטוסינתזה, ולכן עלית הטמפרטורה גורמת מצד אחד לעליה בתהליך הנשימה ומצד שני גם לעליה בתהליך הפוטוסינתזה.
ב. אור- ככל שעוצמת האור יותר גדולה, ומשך שעות האור ביום יותר ארוך, שיעור הפוטוסינזה יותר גדול ולכן ריכוז החמצן במים עולה עם העליה באור.
מידת העכירות של המים גם משפיע על ריכוז החמצן, כי כשמי הברכה עכורים כמות האור שחודרת למים פוחתת ולכן ריכוז החמצן יורד.
שאלות אקולוגיות לדוגמא:
1. מה הקשר בין כמות האצות וריכוז החמצן במי הברכה?
2. מה הקשר בין מספר הדגים וריכוז החמצן במי הברכה?
3. מה הקשר בין כמות האצות ומספר הדגים בברכה?
|