שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
כיצד משפיעה טמפרטורת סביבה נמוכה מאוד על חילוף החומרים אצל בעל-חיים הומיאוטרמי לעומת בעל-חיים פויקלוטרמי?
א. בטמפרטורת סביבה נמוכה מאוד טמפרטורת הגוף אצל בעל-חיים פויקלוטרמי יורדת מאוד ולעומתה טמפרטורת הגוף אצל בעל-חיים הומיאוטרמי נשארת די קבועה. חילוף החומרים בגוף מתבצע בעזרת פעילות אנזימים, ופעילות האנזימים תלויה בטמפרטורה ולכן אצל בעלי-חיים פויקלוטרמים בגלל ירידת טמפרטורת הגוף יורדת פעילות האנזימים וחילוף החומרים נעשה יותר איטי.
ב. בבעלי-חיים הומיאוטרמים טמפרטורת הגוף נשארת גבוהה (בגלל מנגנונים לוויסות חום הגוף) פעילות האנזימים נשארת גבוהה ולכן חילוף החומרים נשאר גבוהה.( יותר מזה יש לציין שקצב חילוף החומרים אצלם גדל בגלל הצורך של הגוף לייצר יותר חום בגוף על מנת לשמור על טמפרטורת גוף קבועה כאשר איבוד החום לסביבה עולה בגלל שטמפרטורת הסביבה נמוכה מאוד). יש להם מנגנון הומאוסטטי השומר על טמפרטורת גוף קבועה למרות ירידה בטמפרטורת הסביבה. (הומאוסטזיס).
דוגמאות:
א. הנחש נכנס לתרדמת חורף בה הוא לא זז ממקומו, כי הוא בעל-חיים פויקלוטרמי, טמפרטורת גופו יורדת עם ירידת טמפרטורת הסביבה בחורף, חילוף החומרים שלו נעשה איטי מאוד, נשימתו נעשית איטית מאוד.
ב. דוב הקוטב יורד במשקלו בזמן החורף הקר, כי הוא מאבד חום רב לסביבה, וכדי לשמור על טמפרטורת גוף קבועה עליו להגביר את קצב חילוף החומרים כדי להפיק יותר אנרגיה. רקמתה השומן בגופו מהווה מקור לאנרגיה כימית שמתגלגלת לאנרגית חום בזמן הנשימה התאית בגופו.
|