שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
מהו "מיצוי" של ירק ומהו מכיל?
בזמן הכנת "מיצוי" של ירק מסויים, כגון קישוא או תפוח אדמה,
כותשים את הירק בעזרת מכתש ועלי, בזמן הכתישה שוברים את החלקים הקשים שבתוך הירק, וגם הדופן הקשיחה של תאי הצמח שעשויה מתאית נשברת, וכתוצאה מכך תוכן התאים הכולל את הנוזלים ואת המומסים שבהם נשפך. בדרך כלל מפרידים את החלקים הקשים מהנוזל על ידי סינון בעזרת גזה, והנוזל שעובר דרך החורים הקטנים של הגזה, שנקרא תסנין מכיל את המיצוי של תאי הירק.
בתוך המיצוי של הירק יש ציטופלסמה , מוהל התא שהוא הנוזל שנמצא בתוך החלולית, ואברוני תא קטנים שנמצאים בציטופלסמה, כגון ריבוסומים ומיטוכונדריות.
המיצוי מכיל כמובן גם אנזימים שנמצאים בתוך התא, ולכן ניתן למדוד פעילות אנזימתית שלהם.
ניתן לבדוק במעבדה את השפעת הכתישה על פעילות אנזימתית מסוימת שבתא.
במקרים מסויימים הפעילות האנזמתית של המיצוי יותר גבוהה מזו של הרקמה השלמה, כי בזמן ששוברים את התאים, האנזימים מתערבבים בנוזל ושיעור המפגש שלהם עם הסובסטרט עליו הם פועלים גדל ולכן הפעילות האנזימתית עולה.
סיבה נוספת לעליה בפעילות האנזימתית היא שחדירת הסובסטרט לתוך התא דרך הקרום הבררני יותר איטית ולכן כאשר מסירים את המחסום של הקרום כתוצאה משבירתו הפעילות האנזימתית גוברת.
לדוגמא: במעבדה חוקרת נמצא ששיעור הנשימה של שמרים כתושים גבוה יותר משיעור הנשימה של שמרים שלמים.
|