שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה

מה ההבדל בין השפעת הטמפרטורה על בעל-חיים פויקלוטרמי לעומת בעל-חיים הומאוטרמי?


בבעלי-חיים פויקלוטרמיים טמפרטורת הגוף משתנה בהתאם לשינוי טמפרטורת הסביבה.
לעומת זאת לבעלי-חיים הומאוטרמיים יש מנגנונים לוויסות הטמפרטורה,(הומאוסטזיס), ולכן טמפרטורת גופם נשארת קבועה למרות שינויי טמפרטורת הסביבה, (עד גבול מסוים).
 
א. בבעלי-חיים פויקלוטרמיים, כגון חרקים וזוחלים, אין מנגנונים לוויסות הטמפרטורה, ולכן כאשר טמפרטורת הסביבה יורדת, טמפרטורת הגוף שלהם יורדת, וכתוצאה מכך  יורד גם קצב חילוף החומרים שלהם, כי פעילות האנזימים שבגופם יורדת. שיעור הנשימה התאית שלהם יורד וכן יורד גם קצב יצירת האנרגיה. הדבר בא לידי ביטוי בכך שיכולת התנועה שלהם פוחתת.
כאשר טמפרטורת הסביבה עולה, טמפרטורת הגוף שלהם עולה, ופעילותם גוברת.
לכן חרקים וזוחלים יותר פעילים בקיץ מאשר בחורף.
 
דוגמא: הנחשים בחורף שוקעים בתרדמה, כי בגלל ירידת טמפרטורת הסביבה, טמפרטורת גופם יורדת, כושר התנועה שלהם יורד, ובזמן תרדמת החורף חילוף החומרים שלהם יורד מאוד.
לעומת זאת בקיץ, כאשר טמפרטורת הסביבה עולה, גופם מתחמם, אנזימי הנשימה יותר פעילים, הפקת אנרגיה בגופם עולה, וכושר התנועה שלהם גדל במידה רבה, ולכן יש סכנה מהנחשים בקיץ ולא בחורף.
 
ב.בבעלי-חיים הומיאוטרמיים, כגון יונקים ועופות, יש מנגנונים לוויסות טמפרטורת גופם המאפשרים להם לשמור על טמפרטורה קבועה למרות שינויים בטמפרטורת הסביבה.
כאשר טמפרטורת הסביבה עולה, או כאשר חום גופם עולה בגלל פעילות מוגברת, הם מקררים את גופם בדרכים שונות כגון הזעה.
כאשר טמפרטורת הסביבה יורדת הם מחממים את גופם בדרכים שונות כגון רעידות.
 
 היכולת של הגוף לשמור על טמפרטורת גוף קבועה מוגבלת ומתרחשת רק בטווח מסוים של שינויים. יש כאן דוגמא להומאוסטזיס, שזה מנגנון השומר על טמפרטורת גוף קבועה למרות שינויי הסביבה.
 
דוגמא: בקיץ, כאשר טמפרטורת הסביבה גבוהה, ואדם נמצא בפעילות גופנית בחוץ, מופעל מנגנון הזעה שבמהלכו מופרשות טיפות זעה על-פני העור, ובזמן האידוי שלהן הן גורמות לצינון העור ולאיבוד חום מהגוף, המונע את עליית טמפרטורת הגוף מעל הרמה הנורמלית הקבועה.
בנוסף לכך מתרחבים נימי הדם שבעור ומגבירים את הזרמת הדם לשכבה החיצונית של הגוף בעור, וכתוצאה מכך עולה איבוד חום  מהגוף לסביבה, והגוף מתקרר.
בחורף, כאשר טמפרטורת הסביבה יורדת, הגוף מעוניין להקטין את איבוד החום לסביבה ולכן הוא מקטין את הזרמת הדם לעור (ולכן נראים חיוורים), ובנוסף לכך מתחילות רעידות שבהן בגלל פעילות מוגברת של השרירים משתחררת יותר אנרגיה בצורת חום, ומגבירה את ייצור החום בתוך הגוף.

בגרות בביולוגיה - ראשי
אודות
שאלות ליבה
מבוא לביולוגיה של האדם  
התא - מבנה ופעילות  
אקולוגיה  
נושאי בחירה
ביוטופ
מעבדה חוקרת
צור קשר
 
 © כל הזכויות שמורות לאתר הכנה לבגרות בביולוגיה 2021 תנאי שימוש