שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
בתהליך ייצור היין סוגרים בשלב מסוים את החביות שבהן מיוצר היין. הסבר מדוע.
תהליך ייצור היין מתבצע על ידי שמרים ששייכים לקבוצת הפטריות החד- תאיות.
בשלב מסוים של ייצור היין סוגרים את החביות כדי למנוע כניסת אוויר המכיל חמצן לחביות.
כאשר יש מחסור בחמצן השמרים עוברים לנשימה אנארובית שבמהלכה הם מפיקים אנרגיה בגליקוליזה בלבד, והמוצר הסופי של הנשימה האנרובית (תסיסה) הוא הכהל.
בשלבים הראשונים של הכנת היין משאירים את החביות פתוחות כדי לאפשר לשמרים לבצע נשימה תאית בנוכחות חמצן המאפשרת להם להפיק אנרגיה רבה ולהתרבות בקצב מהיר.
כאשר כמות השמרים בחביות מספיק גדולה, סוגרים את החביות, וכתוצאה מכך השמרים עוברים לנשימה אנארובית בלי חמצן, שאחד התוצרים שלה הוא הכהל הנותן ליין את תכונתו ההמיוחדת.
כלומר כדי לאפשר לשמרים לייצר את הכהל שמעונינים בו,סוגרים את החביות וגורמים לשמרים לעבור לנשימה אנארובית (תסיסה כהלית).
|