שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה

בשנים אחרונות ירדה היעילות של אנטיביוטיקה מסוג פנצילין כטיפול נגד דלקת ריאות.הסבר מדוע.


דלקת ריאות הנגרמת על-ידי חיידקים הייתה מחלה קטלנית עד לגילוי הפנצילין. הטיפול בפנצילין הביא לירידה גדולה במספר החולים שמתו מהמחלה, ובנוסף לכך משך ההחלמה של חולים במחלה התקצר עקב השימוש בפנצילין. השימוש בפניצלין פגע ברוב החיידקים שגרמו לדלקת ריאות, ולכן חלה ירידה במספר המתים מהמחלה.
 
בשנים אחרונות חלה שוב עלייה במספר המתים מסוג זה של דלקת ריאות. הסיבה לכך היא שהשימוש בפנצילין במשך השנים חיסל את אוכלוסיית החיידקים הרגישים לפנצילין שהיו באוכלוסיית החיידקים, והטיפול הזה לא פגע בחיידקים העמידים לפנצילין . החיידקים העמידים לפנצילין שרדו את הטיפול והמשיכו להתרבות, ולכן הייתה עליה במספר החיידקים שגורמים לדלקת ריאות ועמידים לפנצילין. היות והייתה עליה במספר החיידקים העמידים לפנצילין, היעילות של הטיפול בפנצילין פחתה, ומספר המתים מהמחלה עלה.
 
יש כאן דוגמא לטיפול שמעלה את השכיחות של חיידקים עמידים  לטיפול באוכלוסית החיידקים. זו הסיבה שמערכת הבריאות ממליצה להקטין את השימוש באנטיביוטיקה כדי למנוע התפתחות של זנים עמידים לאנטיביוטיקה.
 
מנגנון דומה פועל עם חומרי הדברה. שימוש מוגבר בחומרי הדברה מעלה את השכיחות של זנים מזיקים באוכלוסית המזיקים שעמידים לחומרי ההדברה, ולכן יש צורך להגדיל את כמות חומרי ההדברה בהם משתמשים החקלאים או להשתמש בחומרי הדברה יותר חזקים.
 המזיקים שרגישים לחומרי ההדברה נכחדים, העמידים לחומרי ההדברה ממשיכים להתרבות והשכיחות שלהם באוכלוסית המזיקים עולה, ולכן היעילות של חומרי ההדברה פוחתת בשנים אחרונות.

בגרות בביולוגיה - ראשי
אודות
שאלות ליבה
מבוא לביולוגיה של האדם  
התא - מבנה ופעילות  
אקולוגיה  
נושאי בחירה
ביוטופ
מעבדה חוקרת
צור קשר
 
 © כל הזכויות שמורות לאתר הכנה לבגרות בביולוגיה 2021 תנאי שימוש