שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
מהי טרשת עורקים וכיצד ניתן להקטין את הסיכון לחלות במחלה?
טרשת עורקים נגרמת כתוצאה מעיבוי דופן העורקים והתקשותה. נוצרת חסימה בעורקים. כתוצאה מכך שטח החתך של העורקים בו זורם הדם קטן, והזרמת הדם לאברים השונים בגוף פוחתת.
ככל שהחסימה של העורק יותר גדולה, הזרמת הדם אל האיבר שבו הוא נמצא פוחתת ויש מחסור בהספקת הדם לאותו איבר. בנוסף לכך שריר הלב עובד יותר חזק כדי להתגבר על הקושי בהזרמת הדם לגוף, ולכן שריר הלב נמצא במאמץ יתר.
המחלה מתפתחת לאט, ובהתחלה אין לה סימנים חיצוניים. בשלבים מתקדמים של המחלה היא גורמת לסיכון רב לחולה שיכול לגרום להתקף לב, לשבץ מוחי או לנמק באיברים כמו הגפים.
הטרשת נוצרת כתוצאה מהצטברות של חומרים שומניים, כגון כולסטרול, בשכבה הפנימית של דופן העורק. הכולסטרול שבדם עובר את שכבת האנדותל שמצפה את העורק מבפנים, נוצרת תגובת דלקתית שגורמת להצטברות תאים לבנים בלענים באזור שקיעת הכולסטרול, שכבת האנדותל מתרוממת, והחלל שבו זורם הדם בעורק קטן.
תהליך התהוות החסימה בעורק הוא איטי והדרגתי.
חסימת העורקים גורמת לירידה באספקת חמצן לשרירים ולרקמות.
כתוצאה מהתהוות החסימה בעורק, פוחתת הספקת הדם אל האיבר אשר העורק מוביל אליו דם, ומידת הפגיעה באדם תלויה במיקום של החסימה ובגודל החסימה של העורק.
לדוגמא: אם החסימה נמצאת בעורקים הכליליים של הלב, הספקת הדם לשריר הלב פוחתת, וכתוצאה מכך קטנה היעילות של פעילות הלב, ולכן הוא נמצא במאמץ גדול כל הזמן. במצב כזה יש סיכון לקבל "התקף לב" שעלול להסתיים במוות, אם לא מקבלים במהירות טיפול מתאים.
גורמי סיכון: א. עישון מגביר יצירת רדיקלים חופשיים שמחמצנים את ה-LDL (הכולסטרול ה"רע") וגורמים להצטברותו בדופן העורקים. ב. השמנה ג. חוסר פעילות גופנית ד. סוכרת, יתר לחץ דם
הדרכים להימנע מהתפתחות המחלה הן:
א. תזונה נכונה - לצמצם את צריכת השומנים , בעיקר לצמצם את צריכת השומנים מהחי, כגון בשר שמן וביצים. ולהקטין את כמות המזונות שעשירים בפחמימות. (הגוף בונה מעודף הפחמימות שומנים). להרבות באכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים המקטינים את ספיגת השומנים מהמעי לדם . מומלץ לקחת תוספי מזון כגון אומגה 3 וויטמינים מקבוצת B3,B6 למרות שלא הוכח באופן מובהק שיש להם השפעה חיובית בנושא. ב. להימנע משתית אלכוהול ג. לא לעשן ד. להרבות בפעילות גופנית
ה. טיפול תרופתי- למטען הגנטי יש חשיבות רבה בהתפתחות המחלה. לכן במקרים רבים יש לקבל טיפול רפואי,(כגון סטטינים), תחת השגחה רפואית, שמטרתו להקטין את רמת השומנים בדם, על מנת להקטין את הסכנה להתפתחות המחלה.
|