שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה
מה הקשר בין המרחק מקן הנמלים לבין פעילות מיקרואורניזמים בקרקע?
פעילות מיקרואורגניזמים בקרקע נבדקת בעזרת מי-חמצן. ככל שיש יותר מיקרואורגניזמים בקרקע פירוק המי-חמצן יותר חזק, (וכתוצאה מכך הטמפרטורה של הקרקע עולה יותר הרבה וכמות הקצף שנוצר יותר גדולה בעיקבות התהליך).
ההשערה הנבדקת היא שפעילות המיקרואורגניזמים תהיה גדולה יותר בקרבת הקן מאשר רחוק ממנו.
כאשר בודקים את ההבדל בין פעילות המיקרואורגניזמים בקרקע , ניתן לראות שככל שיותר קרובים לקן פעילות המיקרואורגניזמים בקרקע יותר גדולה, ועם ההתרחקות מהקן פעילות המיקרואורגניזמים בקרקע פוחתת.
בנוסף לכך ניתן לראות שפעילות המיקרואורגניזמים תלויה גם בלחות הקרקע. כאשר הקרקע יותר לחה פעילות המיקרואורגניזמים יותר גבוהה.
יש מספר סיבות להבדל בין פעילות המיקרואורניזמים בקרקע:
א.בקרבת הקן יש יותר חומר אורגני כי נמלת הקציר אוגרת מזון רב , בעיקר זרעים. החומר הצמחי משמש כמזון למפרקים ומגדיל את פעילות המיקרואורגניזמים.
ב.בקרקע שנמצאת סמוך לקן ובתוכו יש גוויות של נמלים, המספקות מזון עשיר למיקרואורגניזמים.
ג. כתוצאה מפעילות הנמלים בקן, נוצרות מחילות בקרקע המאווררות את הקרקע , וכתוצאה מכך עולה כמות החמצן הזמין למיקרואורגניזמים שבקרקע סמוך ובתוך הקן. ככל שכמות החמצן באדמה יותר גבוהה, יש אפשרות יותר גבוהה לנשימה אארובית של המיקרואורגניזמים שבקרקע.
בנשימה אארובית המיקרואורגניזמים מפיקים יותר אנרגיה ולכן כושר ההתרבות שלהם יותר גדול, וכתוצאה מכך פעילותם בקרקע עולה.
ד. באדמה לחה הפירוק של התרוכובות האורגניות שבקרקע יותר מהיר, ולכן פעילות המיקרואורגניזמים בקרקע יותר גבוהה באדמה לחה לעומת אדמה יבשה.
(ההסבר הביולוגי לכך הוא שפעילות האנזימים מושפעת מכמות המים, וכשהסביבה יותר לחה פעילות האנזימים יותר גבוהה ולכן ההתרבות של המיקרואורגניזמים ופעילותם יותר גבוהה באדמה לחה לעומת יבשה.
ידוע שהלחות הגבוהה של הקרקע מגבירה את תהליכי הרקבון והפירוק של התרכובות האורגניות).
|